Saturday, March 30, 2019

ဖက္တီးေတြ သြယ္လ်လ် လွပလုိျငား ကန္စြန္းဥ ကို ထမင္းနဲ႔ စား


🍠     ဖက္တီးေတြ သြယ္လ်လ် လွပလုိျငား
          ကန္စြန္းဥ ကို ထမင္းနဲ႔ စား
         
         ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားသည္ ကန္စြန္းဥကို သေရစာအျဖစ္ စားၾကသည္။
         ကန္စြန္းဥကို သက္ကယ္ေခ်ာင္းေလာက္ အတံုးေလးမ်ားတံုးၿပီး ဆီနဲ႔ကၽြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ၿပီး လက္ဖက္သုပ္ သို႔မဟုတ္ ဂ်င္းသုပ္တို႔တြင္ ထည့္၍ စားၾကသည္။
          ကန္စြန္းဥသည္ ေျမေအာက္အမ်ဳိးအစားျဖစ္၍ စုပ္ယူမႈသတ္ၱိထူးရွိသည္။ ကန္စြန္းဥကို စားသည့္အခါ ဘာေတြ စုပ္ယူသလဲဆိုလွ်င္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ဓာတ္ေတြမွန္သမွ် စုပ္ယူ
ပါတယ္။ ၀မ္းဗိုက္မွာရွိတဲ့ အဆီဓာတ္၊ အငန္ဓာတ္၊ အခ်ဳိဓာတ္၊ အဆိပ္ဓာတ္၊ အရည္ဓာတ္တို႔ကို စုပ္ယူ၏။ အဆီဓာတ္ကို စုပ္ယူသည့္အတြက္
ေသြးတြင္းမွာရွိသည့္ အ၀လြန္ေစတတ္ေသာ (ကိုလက္စထေရာ)မ်ားျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းျခင္းမျဖစ္ႏိုင္၊ အငန္ဓာတ္ေတြစုပ္ယူလိုက္တဲ့ အတြက္ ေသြးထဲကို အဆီဓာတ္ေတြ မ၀င္ေရာက္ႏိုင္ေတာ့ပါ။
         ကန္စြန္းဥကို စားျခင္းျဖင့္ အ၀လြန္၊ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား မျဖစ္ႏိုင္။
ကန္စြန္းဥသည္ ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ားသည္။ လူေတြ၏ခြန္အားကို အက်ဳိးျပဳသည္။      
        ေရွးျမန္မာလူႀကီးမ်ားသည္ ကန္စြန္းဥ၊ လူး၊ ဆပ္၊ ေျပာင္း စတာေတြကို အစားမ်ားသျဖင့္ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ႏွလံုး၊ ကင္ဆာ စသည့္ ေရာဂါႀကီးေတြ အျဖစ္နည္းေၾကာင္း ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ ေတြ႕ရပါသည္။
         ကန္စြန္းဥသည္ ခ်ဳိဆိမ့္အရသာရွိၿပီး အာဟာရျပည့္၀ေသာ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ျဖစ္သည္။
         ဗီတာမင္ေအဓာတ္ မ်ားစြာရွိသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွအဆီမ်ား တျဖည္းျဖည္းေလ်ာ့နည္းလာ
ၿပီး ပိန္ပိန္ပါးပါး ေပါ့ေပါ့ပါးပါး လ်င္ျမန္သြက္လက္စြာ သြားႏိုင္လာႏိုင္ပါမည္။
         ဒူးနာ၊ ခါးနာ၊ ေလကင္း၊ အပုပ္ကင္း၊ အနာကင္း၊ ငန္းမန္းနာတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည့္ သတ္ၱိရွိပါသည္။
         ကန္စြန္းဥ၏အစြမ္းကို မသိၾက၍ သေရစာအျဖစ္ ေတာ္႐ံုတန္႐ံုသာစားၾကသည္။ အလြန္စိတ္၀င္စားစရာေကာင္းတာကေတာ့ စားလုိ႔ေကာင္းသည္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးမရွိ။ တန္ဖိုးလည္း မႀကီး။ လြယ္ကူစြာရႏုိင္သည္။
         ကန္စြန္းဥကိုျပဳတ္ၿပီး ထမင္းစားတဲ့အခါ ထမင္းပန္းကန္ထဲထည့္ထားၿပီး ထမင္းနဲ႔အတူစားရတာမို႔ အခက္အခဲလည္းမရွိ။ ဘာမွတာ၀န္မႀကီးပါ။
         အဆီပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တဲ့ေရာဂါတို႔ကို ေၾကာက္စရာမလို။ မိမိတို႔အိမ္မွာ ကန္စြန္းဥ၀ယ္ထားၿပီး စီမံကိန္းခ်၍ ေန႔စဥ္ ထမင္းနဲ႔ အတူစားဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။
         တခ်ဳိ႕က ကန္စြန္းဥစားလွ်င္ ပို၀လာၿပီးေရာဂါပိုထူမယ္ ေျပာတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီလို အထင္ဟာ မွားပါတယ္။
         ကမၻာမွာ အ၀လြန္ေရာဂါေတြ၊ အဆီပိတ္ေရာဂါေတြ၊ ေလျဖတ္ေသြးတိုးေရာဂါေတြ၊ ႏွလံုးေရာဂါေတြ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေတြ၊ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္လို႔ ေသၾကတာ၊ လူ႔ဘ၀တစ္သက္တာ ေရာဂါကင္းကင္း၊ အသက္ရွည္ရွည္၊ အေနေတာ္ကိုယ္လံုး အာေရာဂ်ံ ပရမံ လာဘံ အနာကင္းျခင္းသည္ ျမတ္ေသာလာဘ္ႀကီးျဖစ္ေပသည္။
         ပညာေတြ ဘယ္ေလာက္ တတ္တတ္ ပစၥည္းဥစၥာ စိန္ေရႊေငြရတနာေတြ ဘယ္ေလာက္ေပါႂကြယ္ ခ်မ္းသာခ်မ္းသာ အိပက္အိပက္၊ ဗိုက္ႀကီးစူရႊဲထြက္ေနၿပီး၊ အ၀လြန္ေရာဂါျဖစ္ေနလွ်င္ လူခ်မ္းသာကို မခံစားရ၊ မသိရ ျဖစ္မည္။
         အရင္လို လမ္းအိုလိုက္ဆိုသည့္စကားအတိုင္း ခ်င္း၊ ကခ်င္၊ မြန္၊ ဗမာ၊ ရခိုင္၊ ရွမ္း၊ ပအို႔၀္၊ ဓႏု၊ ပေဋာင္း စေသာတိုင္းရင္းသား ညီအစ္ကို ေမာင္ႏွမမ်ား ေရွးျမန္မာႀကီးမ်ားထံုးကို ႏွလံုးမူ၍ ထမင္းစားလွ်င္ ကန္စြန္းဥျပဳတ္နဲ႔တြဲစားၾကပါ။

         ဖက္တီးေတြ သြယ္လ် လွပလိုျငား ကန္စြန္းဥကို ထမင္းနဲ႔စားၾကပါဟု တိုက္တြန္းေရးသားလိုက္ပါသည္။

                        သမားေတာ္ႀကီး ဦးေသာင္းေရႊ

[သမားေတာ္ႀကီးဦးေသာင္းေရႊ ေရးသားသည္႕  ကမၻာမွာအဆန္းဆံုးသည္အပင္ အပင္ဟူသမွ်ေဆးပင္ စာအုပ္မွ ထုတ္ႏုတ္ေဖာ္ျပပါသည္။ ]


No comments:

Post a Comment