Friday, March 29, 2019

မႏၱေလး သရက္


 🥭       မႏၱေလး သရက္
                                        ◼လူထုေဒၚအမာ

         အေမတို႔ မႏၱေလးမွာ သရက္သီးေပၚေတာ့မယ္ဆိုရင္ အေမတို႔လို လူအိုလူမင္းေတြက ထမင္းကုိ ဟင္းနဲ႔မစားဘဲ သရက္သီးကေလးနဲ႔စားခ်င္စိတ္ေတြ ေပါက္ေနၾကၿပီ။ ၿပီးေတာ့ သရက္သီးမေပၚခင္ တပို႔တြဲ တေပါင္းမွာ သရက္ဖူးနဲ႔ သရက္ကင္းက စေပၚတယ္မႈတ္လား။ အဲဒီေတာ့သရက္ကင္းနဲ႔ ထမင္းၿမိန္ေပမယ့္ သရက္ကင္းေပါမွာကုိ သရက္သီးႀကိဳက္သူေတြက စုိးရိမ္တယ္။
         ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ေရွးတုန္းက သရက္ကင္းဟာ ခူးေရာင္းတာကနည္းၿပီး ေလျပင္းက်လို႔ ေႂကြတာကုိ ေကာက္ေရာင္းတာက မ်ားတာကိုး။ သရက္မ်ဳိးညံ့မွ အကင္းခူးတယ္။ မ်ဳိးေကာင္းသရက္က အကင္းကုိ ဘယ္သူမွ မခူးဘူး။ အဲဒီေတာ့ သရက္ကင္းေတြသိပ္ေပါလာရင္ ဒီႏွစ္သရက္သီးရွားေတာ့မယ္၊ ေလေႂကြေတြ သိပ္မ်ားေနၿပီလို႔ စုိးရိမ္တယ္ေလ။
         အေမတို႔ မႏၱေလးမွာ စားရတဲ့ သရက္သီးထြက္ၾကတဲ့ သရက္ၿခံေတြက ဒု႒၀တီလု႔ိေခၚတဲ့ ျမစ္ငယ္ျမစ္ရဲ႕ ၀ဲယာမွာ ရွိတယ္။ ဒု႒၀တီျမစ္ ရွမ္းျပည္နယ္က စီးဆင္းလာေတာ့ ေရႊစာရံေလာက္ကစၿပီး ျမစ္ကမ္းပါး ၀ဲယာမွာ သရက္ၿခံေတြ ထိစပ္ေနလိုက္တာ အင္း၀တံတားဦးဘက္မွာ ဧရာ၀တီထဲ ဒု႒၀တီျမစ္ငယ္ျမစ္ စီး၀င္သြားတဲ့အထိပါပဲ။
          သရက္ပင္က မိုးနည္းၿပီး ေတာင္ေပၚေရကုိ ႀကိဳက္တယ္ထင္ပါရဲ႕။ ျမစ္ငယ္ျမစ္ရဲ႕ ၀ဲယာကၿခံေတြမွာ သရက္တို႔၊ သံပရာတို႔ကုိ အဓိကထားၿပီး စိုက္ၾကတာပဲ။
         ဒါေၾကာင့္ ေရွးက ဘုရင္ဥယ်ာဥ့္ေတာ္၊ နႏၵ၀န္ဥယ်ာဥ္ဟာလည္း ဒီၿခံေတြ ၾကားထဲမွာ ရွိတာပဲ။ ဘုရင္က သူ႔လာဆက္ၿပီး တကယ္ေကာင္းတဲ့
သရက္၊ သူႀကိဳက္တဲ့ သရက္မ်ဳိးေတြကုိ သူ႔ဥယ်ာဥ္ေတာ္မွာ စိုက္ေစတယ္။
         ေနာက္ၿပီး ဆက္လာတဲ့လူရဲ႕နာမည္ေတြကုိ သရက္နာမည္အျဖစ္ ေပးတတ္တယ္။ ဘုရင္ေတြမရွိတဲ့ေနာက္မွာေတာ့ ဥယ်ာဥ္ေတာ္ထဲက
မ်ဳိးေတြကုိ ဆင္းရဲသားၿခံေတြက အေၾကာင္းအေပါင္းသင့္ရာ ေတာင္းစိုက္ၾကေတာ့ သရက္မ်ဳိးေကာင္းေတြ တျခားၿခံေတြထဲလည္း ေရာက္ကုန္တာေပါ့။
         ဒါေၾကာင့္ အဲဒီၿခံေတြကလာတဲ့ သရက္သီးေတြ ရာသီတိုင္လို႔ မႏၱေလး  ေရာက္လာတဲ့အခါ မႏၱေလးသရက္အျဖစ္နဲ႔ ေရာင္းၾက ၀ယ္ၾကတာပဲ။
         ႀကံဳလို႔ေျပာရဦးမယ္၊ ရန္ကုန္မွာ ေရာင္းခ်ေနတဲ့ “ မႏၱေလးရင္ကြဲ ” ဆိုတဲ့ သရက္သီးကေတာ့ မႏၱေလးသရက္ မဟုတ္တာ အေသအခ်ာပဲ။
မႏၱေလးမွာ အဲဒီသရက္သီးမ်ဳိး အရင္က လံုး၀မရွိခဲ့ဘူး။ အေမက “ မႏၱေလးရင္ကြဲ ” ဟာ မႏၱေလးသရက္ မဟုတ္ဘူးလို႔ ဘာလို႔ ေျပာသလဲ ဆိုေတာ့ မႏၱေလးက အဲဒီလုိနာမည္မ်ဳိးလည္း ဘယ္ေတာ့မွ မမွည့္ေလ့ဘူး။
ဒီလိုအနံ႔အရသာနဲ႔ ဒီလိုအေရာင္အဆင္းလည္း မႏၱေလးက မထြက္ဘူး။
         ခုေတာ့ အဲဒီရင္ကြဲသရက္ဟာ အသီးရက္စက္တယ္ဆိုလို႔ မႏၱေလးနားက သရက္ၿခံေတြမွာ ယူစိုက္ေနၿပီ။ ခု သံုးႏွစ္ေလာက္ ရွိၿပီ။ သီးတဲ့အခါ ဟုတ္တယ္၊ အမ်ားႀကီး သီးတယ္၊ အေသြးအေရာင္ကေတာ့ ရန္ကုန္ ဘက္ကနဲ႔ မတူေတာ့ဘူး၊ သူက အညႇာဘက္မွာ ၀ါေရာင္နီေရာင္ သမ္းလာၿပီး မိုးေၾကာင့္ ပ်စြဲထားတဲ့ အမည္းကြက္ေတြလည္း မပါေတာ့ဘူး။
         အနံ႔အရသာလည္း ရန္ကုန္ရင္ကြဲထက္ ပိုေကာင္းလာတယ္။ အလံုးေတာ့ ရန္ကုန္ဘက္ကလို မႀကီးဘူး။ သူက ေသးသြားတယ္။
         သရက္သီးဆိုတာ မွည့္ရင္ ခ်ဳိတာခ်ည္းပဲ။ ဒါေပမဲ့ ခြဲၿပီး တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု အတူတူယွဥ္စားၾကည့္မွ ဘယ္သရက္က ဘယ္ေလာက္ေကာင္းတယ္၊ ဘာေၾကာင့္ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သိႏိုင္ သေဘာေပါက္ႏိုင္တာပါ။ မဟုတ္လို႔ သူ႔ခ်ည္းတစ္မ်ဳိးတည္း စားေနရရင္ ဘယ္သရက္ျဖစ္ျဖစ္ ေကာင္းတာခ်ည္းပါပဲ။                 ဒါေၾကာင့္ သရက္သီးမထြက္တဲ့ႏိုင္ငံေတြက သရက္သီးကုိ အလြန္ႀကိဳက္ၾက ေစ်းႀကီးေပးၿပီး ၀ယ္စားၾကတာေပါ့။
        သရက္သီးဟာ အရသာအေနနဲ႔ ခ်ဳိရမယ္လို႔ ေယဘုယ် သတ္မွတ္လိုက္ေတာ့ မွည့္တဲ့သရက္မွန္ရင္ ခ်ဳိတာခ်ည္းပဲ။ ဒါေပမဲ့ယွဥ္စားလိုက္ေတာ့ ေလးေလးပင္ပင္ ခ်ဳိတာ၊ ခါးသက္တဲ့အထိ ခ်ဳိတာ၊ေပါ့ခ်ဳိတာ၊အခ်ဥ္ဓာတ္ကေလးနည္းနည္းစြက္ၿပီးခ်ဳိတာ စသျဖင့္ လွ်ာကသိလာ စကားေျပာလာပါတယ္။
         အဲဒီအထဲမွာ ေလးေလးပင္ပင္နဲ႔ နစ္ေနေအာင္ ခ်ဳိတဲ့သရက္က အေကာင္းဆံုးေပါ့။
         ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕လွ်ာကေတာ့လည္း ခ်ဳိတယ္ဆိုတာ အခ်ဥ္ဓာတ္ကေလး နည္းနည္းပါမွခ်ဳိတဲ့အရသာ ျပည့္စံုတယ္လို႔ ေျပာၾကပါေသးတယ္။
         အဲဒီလို လူမ်ားက မႏၱေလးကထြက္တဲ့ နက္တဲ့ ေခ်ာေခ်ာသရက္မ်ဳိးနဲ႔ ပလူအိုက္ သရက္မ်ဳိး က်က်နန မွည့္တာကုိ ႀကိဳက္ၾကတယ္။ မမွည့္ရင္ ဒီသရက္ေတြက ခ်ဥ္တဲ့အရသာ သိပ္ကဲေန လိမ့္မယ္။
         နက္တဲ့ နဲ႔ ပလူအိုက္ယွဥ္လိုက္ေတာ့ ပလူအိုက္က အသီး ႀကီးတယ္၊ အသားေပါတယ္၊ နက္တဲ့ေလာက္ပိုးမ၀င္လြယ္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ပလူအိုက္ကုိ နက္တဲ့ မယွဥ္ႏိုင္ျပန္ဘူး။
         သရက္သီးေကာင္းဆိုတာ အေၾကာအမွ်င္ ကင္းရတယ္။ တခ်ဳိ႕သရက္က ဘယ္ေလာက္ခ်ဳိခ်ဳိ၊ အမွ်င္ေတြ သိပ္မ်ားေတာ့ သရက္ေကာင္း မျဖစ္လာဘူး။ ေတာသရက္ပဲ။
         ၿပီးေတာ့ သရက္သီးမွာ အရသာအျပင္ အနံ႔ကလည္း စကား ေျပာပါေသးတယ္။ သရက္ညံ့ရင္ ေတာေစာ္နံတယ္။ ဘာနံ႔မွမရွိတဲ့ သရက္က ေတာေစာ္နံတဲ့သရက္ထက္ ပိုေကာင္းတယ္။ ဒီထက္ေကာင္းတဲ့ သရက္က အလြန္ထူးထူးကဲကဲ ေမႊးတဲ့အနံ႔ ရွိပါတယ္။
         အေမတို႔ ႀကံဳဖူး ေတြ႕ဖူး စားဖူးသမွ်ထဲ ျမန္မာဘုရင္မ်ားကုိ ဆက္ရတဲ့ သရက္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္တဲ့ “ ပင္ေတာ္ေလး ” သရက္ဆိုတာ အနံ႔က သိပ္ေမႊးပါတယ္။
အခန္းထဲမွာ ဒီသရက္သီးထည့္ထားရင္ အခန္းထဲ၀င္တာနဲ႔ သရက္နံ႔ ရပါတယ္။
“ပင္ေတာ္ေလး” သရက္က လူတိုင္းေတာ့ မစားဖူးေပဘူး။
ေကာင္းေတာ့တကယ္ေကာင္းတဲ့ သရက္ပါ။ အသီးအရြယ္က ေအာင္ဒင္ သရက္ေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ အႀကီးစား မဟုတ္ဘူးေပါ့။ အသီးေရာင္က
ပန္းသီးလို နီရဲေနပါတယ္။ အနံ႔ကလည္း အေ၀းကေနတာနဲ႔ေမႊးတယ္။
အသားခြဲလိုက္ရင္ အေရာင္က သရက္သီးေပမယ့္ အ၀ါေရာင္ မႏုဘူး။
အေရာင္ေတာက္ေနတဲ့ အ၀ါ၊ အေၾကာအမွ်င္ လံုး၀မရွိ။ စားလိုက္ရင္ေလးေလးပင္ပင္ ခ်ဳိၿပီး အိနစ္ေနတဲ့အေတြ႕။ အခြံကလည္း ပါးပါး ကေလးရယ္။
         ဒီသရက္ဟာ ဥယ်ာဥ္ေတာ္အထဲမွာ လံုးပတ္ေယာက်္ား သံုးေယာက္ဖက္ေလာက္ ရွိတဲ့အပင္ႀကီးက သီးတာ။ ပင္အိုမို႔ အသီးက သိပ္မ်ားမ်ား မသီးေတာ့ဘူး။ ဒါေတာင္ တခ်ဳိ႕လူေတြက ဒီအပင္ဟာ ဘုရင္စိုက္ခိုင္းခဲ့၊ စားေတာ္၀င္ခဲ့တဲ့အပင္ မဟုတ္ဘူး။ အဲဒါက ေသသြားၿပီ၊
ဒါက အပင္သစ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ဟုတ္ႏိုင္မဟုတ္ႏိုင္ေတာ့ ႐ုကၡေဗဒ သမားေတြကမွ သိမွာပါ။
         သရက္သီးမွာ ေမႊးတဲ့အဆင့္အထိ ေကာင္းတဲ့သရက္က အလြန္ရွားပါတယ္။ အခ်ဳိေလးတယ္။ အေၾကာအမွ်င္ကင္းတယ္၊ အနံ႔သင္းတယ္၊
အသားေပါတယ္ဆိုရင္ သရက္ေကာင္းလို႔ ေခၚရတာပါပဲ။
         ေအာင္ဒင္သရက္ဟာ မႏၱေလးမွာ အေစာဆံုးေပၚၿပီး သိပ္ခ်ဳိတဲ့ သရက္မို႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေအာင္ဒင္ဟာ ေပၚတာေစာလို႔သာ အဖိုးတန္တာ၊ သူက အလံုးေသးၿပီး အေစ့ႀကီးတယ္၊ ဒါေၾကာင့္ အသားပါးလို႔ ပထမတန္းစား မ၀င္ဘူး၊ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ေပၚတာက အေစာဆံုးနဲ႔ အခ်ဳိလည္း ေလးေတာ့ ေပၚဦးေပၚဖ်ား သရက္မို႔ ေအာင္ဒင္-
ေအာင္ဒင္နဲ႔ နာမည္ႀကီးရပါတယ္။
         ေအာင္ဒင္ရဲ႕ ေနာက္ပိုင္းမွာ ေပၚလာတဲ့ “ စံရ ” ဆိုတဲ့ သရက္လည္း ခ်ဳိပါရဲ႕၊ အလံုးကေတာ့ ေသးေသးပဲ။
         မတၱရာက သရက္သီးတစ္မ်ဳိး ထြက္တယ္၊ ဆင္ေပါင္ သရက္တဲ့။
သူတို႔က သီးလာရင္ အိတ္စြပ္ေပးတာ။ ဒါေၾကာင့္ သီးလံုး ေခ်ာတယ္။
မတၱရာၿခံေတြက ေရေကာင္းေတာ့ အသီးလည္း ႀကီးတယ္။ ဒီသရက္ဟာ ခ်ဳိတယ္လို႔ နာမည္ႀကီးတဲ့ သရက္ေတြထဲပါတဲ့အျပင္ အေပၚေနာက္
ဆြဲေတာ့ ေစ်းေကာင္းရတာေပါ့။ မတၱရာ ဆင္ေပါင္ဟာ သရက္ေကာင္းစာရင္း၀င္ပဲ။
         မႏၱေလးမွာ သရက္ေပၚတဲ့ အလယ္ရာသီမွာ နာမည္ႀကီးတဲ့ သရက္ေတြကေတာ့ ေဂါင္ခ်ဳိး ၊ ဟသၤာ ၊ နက္တဲ့ ၊ ပလူ ၊ မေစာရင္ ၊ ဦးခ်စ္ထြန္း ၊ ၾကည္၀င္း ၊ ငွက္ေတာ္ ၊ စိန္တစ္လံုး ၊ ပုစြန္တုပ္ ၊ ဦးေမဒိယ   ဆိုတာေတြေပါ့။ ဒါေတြက ရန္ကုန္ဘက္ထိ ေရာက္ခ်င္မွ ေရာက္မယ္။
ဆင္ေပါင္တို႔ ၊ ေဂါင္ခ်ဳိးတို႔က ေရာက္မယ္ဆိုရင္ ေရာက္ႏိုင္ေသးတယ္။
နာမည္ႀကီးတဲ့ သရက္က အထြက္နည္းၿပီး အႏုတ္အသိမ္း မ်ားတာကိုး။
သရက္ဟာ အထားခံတဲ့ မ်ဳိးေကာင္းမ်ဳိးသန္႔ကုိေရြးၿပီး ႐ုကၡေဗဒပညာရွင္ေတြရဲ႕ အကူအညီနဲ႔ စနစ္တက် စိုက္၊ စနစ္တက်ႏိုင္ငံျခားကုိ တင္ပို႔စရာ ေကာင္းလွတယ္။

[၂၀၁၄ ခုႏွစ္၊ စက္တင္ဘာလထုတ္ လူထုေဒၚအမာ ေရးသားသည့္္
အေမ့ေရွးစကားစာအုပ္မွ ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပသည္။]

No comments:

Post a Comment