စာပေ နဲ့ ဂီတ စွမ်းနိုင်သမျှတွေကို တင်ပြနေမည် ။ မြန်မာစာပေ မြန်မာဂီတ မြန်မာစကား မဝေဝါးအောင် ကြိုးစား စွမ်းဆောင်နေပါမည် ။
Tuesday, September 25, 2018
ႀကီးလာေလ ေၾကာက္တတ္လာေလ
🏭 ႀကီးလာေလေၾကာက္တတ္လာေလ
တစ္ေန႔ ကၽြန္ေတာ္၊ ပဲေၾကာ္ ေျဟင္ႀကီး၊ အရက္ေရႊနားေပ၊ ပါေလရာ ဦးနားေဝးတို႔သည္ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္တြင္ လူစုမိၾကေလ၏။
“က်ဳပ္ကေတာ့ ႀကီးလာေလေလ ေၾကာက္ေလေလပဲ”
အရက္ခ်က္စက္႐ံုပိုင္ရွင္ ေရႊနားေပက ေကာက္ကာငင္ကာ စကားစေလ၏။
“မဟုတ္မွလြဲေရာ၊ မင္းအရက္ထဲ မဟုတ္ကဟုတ္ကေတြ ထည့္ခ်က္ၿပီနဲ႔တူတယ္”
“မဟုတ္ရပါဘူးကြာ”
” ေအး… မင္းဘက္က ေနာက္ေၾကာင္းရွင္းရင္ ဘာမွေၾကာက္စရာမလိုပါဘူးကြာ ၊
မသမာတာလုပ္မိရင္ ေနာက္ေၾကာင္း႐ႈပ္ခ့ဲရင္သာ ေၾကာက္စရာလိုတာပါကြာ”
ကၽြန္ေတာ္က လူတတ္ႀကီးလုပ္ၿပီး တရားခ်ေလ၏။
“ငါလည္း ေရႊနားေပလိုပဲကြ၊ ႀကီးလာေလ ေၾကာက္ေလပဲ”
“ဟ… ဘယ္လိုမ်ားလဲကြာ၊ ေျဟင္ႀကီး”
ဦးနားေဝးက ဝင္ေထာက္၏။ ပဲေၾကာ္ေျဟင္ႀကီးကလည္း ႀကီးလာလို႔
ေၾကာက္သတဲ့ဗ်ာ။ လာျပန္ၿပီ တစ္ေယာက္၊ သူက ပဲေၾကာ္သမား၊ ဆီမဟုတ္တာေတြန႔ဲေဆာ္ခဲ့မိၿပီထင္တယ္။ အရက္ခ်က္သမားကလည္း ေၾကာက္၊ ပဲေၾကာ္သမားကလည္းေၾကာက္၊ ေနာက္ဆံုး ကၽြန္ေတာ့္အလွည့္ ေရာက္လာေလ၏။ မင္းသေဘာက ဘယ္လိုလဲဟူေသာ အၾကည့္ျဖင့္ ကၽြန္ေတာ့္ကို ဝိုင္းၾကည့္ၾကေလ၏။
“ဟီး ဟီး ငါလည္း ေက်ာထဲစိမ့္သလိုလိုပါပဲကြာ”
သူတို႔စကားေနာက္ သံေယာင္လိုက္ လိုက္၏။ သူတို႔သေဘာကို သိလို
ေသာေၾကာင့္။
“ဟဲ… ဟဲ… ခ်မ္းသာ နင္လည္း အႏူႏူပဲ မဟုတ္လား”
ကၽြန္ေတာ့္ကို ဝိုင္းႏႊာၾကေလ၏။
“စကားကို ရွင္းေအာင္ ေျဟၾကကြာ၊ ဘာကိုေၾကာက္တာလဲ”
“ေဟ့ေကာင္ခ်မ္းသာ မင္းလည္းသိသားပဲ၊ ငါဆို ပဲႀကီးတစ္တင္း ၆၅ က်ပ္ကတည္းက အေၾကာ္ေလာကထဲ ေရာက္လာတာ၊ အခု ပဲႀကီးတစ္တင္း ၈၅၀၀ က်ပ္၊ မင္းစဥ္းစားၾကည့္”
“ဟ… ဒါေတာ့ ေရျမင့္ ၾကာျမင့္ေပါ့ကြ၊ ေျဟင္ႀကီးရ”
“အဲဒါ အေျဟပါကြာ၊ တကယ္လက္ေတြ႔မွာ အဲဒီလိုသိပ္မဟုတ္ေတာ့ဘူးကြ၊ မင္း အေၾကာ္ကုန္းလာၾကည့္စမ္း၊ မီးခိုးတိတ္ေနၿပီ”
အေၾကာ္ကုန္းဆိုသည္မွာ ပဲေၾကာ္ ပဲေလွာ္သမားမ်ား ေၾကာ္ၾကေလွာ္ၾက မီးခိုးတလူလူ ေညႇာ္နံတသင္းသင္း၊ ေခြးတစ္စီစီ၊ ကေလးတဆူဆူ ေနေသာ
ေတာင္ကုန္းကေလးခင္ဗ်ာ့၊ ေအာင္လံၿမိဳ႕ အေရွ႕ေျမာက္ဖ်ားက ကုန္းကေလး။
“ႏို႔ မင္းအေၾကာ္ဖိုကေကာ”
သိခ်င္သျဖင့္ ကၽြန္ေတာ္က စကားေထာက္။
“ငါအထိပ္ထိပ္အပ်ာပ်ာျဖစ္ေနတာ အဲဒါပဲကြ၊ မင္းတို႔သိတဲ့အတိုင္းပဲ၊
ငါ့လုပ္ငန္းမွာ အလုပ္သမားေတြ အမ်ားႀကီးပဲ၊ ဆီ၊ ပဲႀကီး ကုန္ၾကမ္းေတြကေစ်းျမင့္၊ ကုန္ေခ်ာက်ေတာ ျမႇင့္ခ်င္တိုင္း ျမႇင့္မရ၊ ရပ္ထားျပန္ရင္လည္း အိတ္ထဲကပါဦးမယ္၊ ဘယ္ေလာက္ၾကာရွည္ အပါခံႏုိင္မွာလဲကြာ၊ ေမာင္ခ်မ္းသာ မင္းစဥ္းစားၾကည့္”
“ေဟ့ေကာင္ ေရႊနားေပ၊ မင္းအရက္ဖိုေကာ အေျခအေန ဘယ္လို”
“ဘာထူးမွာလည္းကြာ၊ ေျဟင္ႀကီးလိုေပါ့”
ကၽြန္ေတာ္သည္ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္က မသဒၶါေရစာ လာခ်ေပးေသာေရေႏြးၾကမ္းကို အလိုက္ကမ္းဆုိးမသိ တစ္ခြက္ၿပီးတစ္ခြက္ ငွဲ႔ငွဲ႔ေသာက္ရင္း အေတြးနယ္ခ်ဲ႕မိေလ၏။ ေျမပဲဆားေလွာ္လုပ္ငန္းက ၁၉၈၉ ခုႏွစ္ ေဖေဖာ္ဝါရီလ ၁၉ ရက္ေန႔က စတင္လုပ္ခဲ့ပါ၏။ ငါးပိရည္က်ိဳေသာ ဒန္ဒယ္အိုးကေလးျဖင့္ စတင္ေလွာ္ခဲ့ပါ၏။ တစ္ေန႔မွ ႏုိ႔ဆီဘူးႏွစ္ဘူးသာ ေလွာ္ႏုိင္ခဲ့ပါ၏။ လက္ထြင္ေျမပဲဆန္တစ္ျပည္ ၃၀ က်ပ္၊ တစ္တင္း ၄၆၀ က်ပ္။ ဆားတစ္ပိႆာ တစ္က်ပ္ ၅၀ ျဟး၊ ႏွစ္က်ပ္။ ထင္းတစ္က်ပ္ဖိုးဆို ပုတ္ေတာင္းႀကီးတစ္လံုး မထမ္းႏုိင္ေအာင္ရတာဗ်ာ၊ အလုပ္သမားမရွိ၊ မိသားစု လုပ္ငန္းကေလး၊ ေလွာ္၊ ဝိုင္းထုပ္၊ လိုက္ေရာင္း။
ေဟာ အခုဗ်ာ၊ ဆားတစ္ပိသာ ၉၀ က်ပ္၊ ေျမပဲခြံ ကားတစ္စီး ၁၅၀၀၀ (တစ္ေသာင္းငါးေထာင္)၊ ေျမပဲလက္ထြင္ လံုးဆန္တစ္တင္း ၁၈၀၀၀ (တစ္ေသာင္းရွစ္ေထာင္) တဲ့ဗ်ာ။ လုပ္ငန္းေသးတုန္းက အလုပ္သမားမရွိ၊
ကိုယ့္မိသားစုခ်ည္း သိပ္ကိစၥမရွိ။ အခု ကိစၥရိွတယ္ဗ်ာ့၊ လုပ္ငန္းနည္းနည္းႀကီးလာေတာ့ အလုပ္သမားဆိုတာ ရိွလာတယ္၊ သူတို႔ရဲ႕ စားဝတ္ေနေရးဆိုတာ ရိွလာတယ္။ ရပ္ထားရမလား၊ ဆက္သြားရမလား၊ အျခားလုပ္ငန္းတစ္ခုခုကိုေျဟင္းရမလား၊ အမ်ိဳးမ်ိဳးစဥ္းစားရတာဗ်ာ။
ေျဟင္ႀကီး အေၾကာ္ဖိုဆိုဗ်ာ နည္းတဲ့လူေတြမွ မဟုတ္တာ။ ပဲေဆး၊ ပဲေၾကာ့၊ ပဲေရြး၊ ပဲထြတ္၊ (ေရစိမ္ထားတဲ့ပဲႀကီးေစ့ကို လက္ညိႇးလက္မညႇပ္၍ အခြံခၽြတ္သည္ကို ပဲထြတ္သည္ဟုေခၚသည္။ လက္ထြက္သည္ အေၾကာ္မွာ အလွဆံုး)၊ အေလွာ္သမား၊ အေၾကာ္သမား၊ ထုပ္ပိုးထည့္သြင္း၊ ထမ္းတင္ထမ္းခ်၊ အလုပ္သမားေတြ အားႀကီးဗ်ာ၊ သူတို႔အေရးဟာ ကိုယ့္အေရးေပါ့ေနာ္၊ တကယ္တမ္းက်ေတာ့… ။
ေရႊနားေပရဲ႕အရက္ဖို (အရက္ခ်က္စက္ရံု) မွာလည္း လူေတြ အမ်ားႀကီးေပါ့ဗ်ာ။ လုပ္ကိုင္လႈပ္ရွား မွီခိုအားထားေနၾကတာ။ ႀကီးလာေလ ေၾကာက္တတ္ လာေလဆိုတာ အမွန္ေပါ့ဗ်ာ၊ လုပ္ငန္းႀကီး ႀကီးလာၿပီဆို သည္လုပ္ငန္း လည္ပတ္ႏိုင္ေအာင္ကို မနည္း ႐ုန္းကန္ လႈပ္ရွားၾကရတာကလားဗ်ာ၊ လုပ္ငန္းႀကီးလာေလ ပိုင္ရွင္ေခါင္းႀကီးလာေလပဲဗ်ိဳ႕။
ေမာင္ခ်မ္းသာ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment