Tuesday, January 1, 2019

အစိမ္းရဲ႕သေဘာ




🌱 🌱🌱       အစိမ္းရဲဲ႕ သေဘာ 
      အိမ္ျပန္မိန္းမန႔ဲဲဲဲ တိုင္ပင္လိုက္ပါဦးမည္

“ကၽြန္ေတာ္တို႔     အေရာင္းအဝယ္ ေလာကမွာ  မိတ္ေကာင္းေဆြေကာင္းဟာ အေရႀကီးဆံုးပဲဗ်ာ”

ၾသဂုတ္လ  ၃ ရက္ေန႔က  ေအာင္လံၿမိဳ႕ ေျမာက္ပိုင္း  ေရွ႕ေဆာင္ပြဲ႐ံုသို႔႔ ေရာက္ေသာအခါ ပြဲစားႀကီးဦးစိုးညြန္႔ေရႊက အထက္ပါအတိုင္း နိဒါန္းခ်ီေလ၏။

“အင္း…   ခင္ဗ်ားတို႔က  ပြဲစားလက္ေဟာင္းႀကီးေတြဆိုေတာ့  လူ႔သေဘာကို ေနာေက်ေနၿပီေပါ့ေလ”

“ဒီလိုဗ်ာ  ကိုခ်မ္းသာရ၊  ကၽြန္ေတာ္တို႔ေအာင္လံမွာ  အဝယ္ေတာ္ ၁၀ ဦးရိွတဲ့အထဲမွာ လူအမ်ိဳးမ်ိဳး စိတ္အေထြေထြေပါ့ဗ်ာ”

ကၽြန္ေတာ္သည္ “အင္း” လိုက္ရင္း သူ႔ဆီမွ ပြဲစားပညာကို သင္ယူေနေလ၏။

“အဲဒီ ၁၀ ဦးထဲမွာ ႏွစ္ဦးသံုးဦးဟာ သေဘာထား ေတာ္ေတာ္ျပည့္ဝၾကတယ္ဗ်ာ့။ သူ႔ဘက္ကိုယ့္ဘက္မွ်တယ္”

သူက နာမည္ေတြထုတ္ေျဟ၏။

“ဟာ… တစ္ေယာက္ကေတာ့ဗ်ာ၊ သူ႔ဂြင္ထဲဝင္ၿပီဆို  လည္ပင္းလွ်ာထြက္ေအာင္ ညႇစ္ေတာ့တာပဲဗ်ိဳ႕၊ သူ႔ကိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က “မရိွေပါင္း” ပဲဗ်ာ”

သူ႔ပြဲ႐ံုသို႔   ပဲတီစိမ္းအိတ္ (တစ္အိတ္ပိသာ၃၀)  ၁၀၀ မွ ၅၀၀ အထိ ေန႕စဥ္ ဝင္ေလရာ အဝယ္ေတာ္မ်ားႏွင့္ အျမဲ နပန္းလံုးေနရေသာ ပြဲ႐ံုျဖစ္ပါ၏။

“ပဲတီစိမ္းေလွာင္ရင္ ဘယ္ႏွယ့္ေနမလဲဗ်ာ” 
ကၽြန္ေတာ္က ကိုလိုခ်င္တာ ဆြဲေျဟလိုက္၏။

“ခင္ဗ်ားဘာသာ ဆံုးျဖတ္ဗ်ာ၊ ပဲတီစိမ္းရဲ႕သေဘာကို ေျဟျပမယ္”

ေအာင္လံတြင္ ယခုႏွစ္ ပဲတီစိမ္း အထြက္ေကာင္းတယ္ခင္ဗ်ာ့၊ ကၽြန္ေတာ္ ခန္႔မွန္းတာက  ေမလ ၅ ရက္ေနမွာ ထြန္လို႔ယက္လို႔ျဖစ္ေလာက္ေအာင္ မိုးရြာလိုက္ေတာ့ စိုက္ရက္ အပင္လုပ္ရက္ကိုတြက္ၿပီး  ဇူလိုင္ ၁၀ ေန႔ေပၚမယ္ မွန္းခဲ့တယ္။ မွန္းတာထက္ သံုးရက္ေစာၿပီး ခုႏွစ္ရက္ေန႔မွာ ပဲတီစိမ္းစဝင္တာပဲ။ စေပၚေပၚခ်င္း အခ်ိန္ ၂၀ တစ္တင္းက ၆၂၀၀  နဲ႔ေစ်းဖြင့္ခဲ့ၾကတယ္ဗ်ာ။ ၆၃၀၀-၆၄၀၀ ဇူလိုင္ ၂၈ တနဂၤေႏြေန႔မွာ ၆၅၀၀
ျဖစ္တာပါပဲ။   အဲသည္ေနာက္ ဆက္တက္၊   ၾသဂုတ္လ ၃ ရက္ေန စေနေန႔က်ေတာ့ နည္းနည္း ျပန္ေအးခ်င္သလိုလို  (စေန၊ တနဂၤေႏြ ဘဏ္ပိတ္ရက္၊   ေငြလဲြမလာ ၊သီးႏွံေစ်းမ်ားအီတက္၏။ ထံုးစံ။)

“အတက္ၾကမ္းတယ္လို႔   ဆိုရမယ္ဗ်ာ့၊ ဒီေစ်းမေနေသးဘူး  ကိုခ်မ္းသာ တက္ဖို႔ အလားအလာ ရိွေသးတယ္ဗ်ာ” 

“အဟုတ္လား ပြဲစား” 

"ေစာင့္ၾကည့္ေလ”

“ဒါဆို ဝယ္ထားရင္ ဘယ္ႏွယ့္ေနမလဲ”

“ခက္တယ္ကိုခ်မ္းသာ၊  မိုးပဲတီစိမ္းက “အထပ္” မခံခ်င္ဘူးဗ်ာ”  (အိတ္နဲ႔ထည့္ၿပီး ထပ္ထားသည္ကို အထပ္ဟုေခၚသည္)

“ပဲတီစိမ္းဟာ  အသီးရဲ႕ အခြံစိမ္းရာကေန ရင့္မွည့္လာၿပီ၊ အဆန္ရင္႔ၿပီ၊ ေက်ာက္စိမ္းလို ေျပာင္လက္ေနၿပီ၊ အခြံက  မည္းသြားၿပီ၊ ေျခာက္သြားၿပီဗ်ာ၊ ဆြတ္လို႔ရၿပီေပါ့ေနာ္။ (ပဲတီစိမ္းဆြတ္သည္ကို ပဲေျခာက္ေကာက္သည္ဟု ေခၚသည္။)

“အဲ… ရင့္လို႔ ေျခာက္လို႔ ေကာက္တဲ့အခါ မိုးထဲေရထဲ လုပ္ရတာဆိုေတာ့ အခြံမွာ အစိုဓာတ္က ရိွေနတယ္၊ အခြံမွာရိွေနတ့ဲ အစိုဓာတ္က အဆန္ကို သြားဟပ္တယ္ဗ်ာ၊ အဲဒီေတာ့ အဆန္ဟာ ေကာင္းေကာင္းမေသြ႔ေျခာက္ဘဲ ျဖစ္ေနတယ္”

“ပဲေၿခာက္ေကာက္ၿပီး ေနလွန္းမေနေတာ႔ဘဲ ေႁခြေလွ႔စက္ေပၚတင္ ခြဲလိုက္တယ္ဗ်ာ၊ စက္ကထြက္လာတာကို အိတ္နဲ႔ထည္႔ၿပီး ပြဲ႐ံုလာခ်တယ္ဗ်ာ၊ ဝိတ္(အခ်ိန္) န႔ဲ ေရာင္းစားရတာဆိုေတာ့ အခ်ိန္ေလ်ာ့မွာ စိုးတာကိုးဗ်ာ”

“ဟုတ္တာေပါ့  ပြဲစား၊ သူသူကုိယ္ကိုယ္ လူ႔သဘာဝ ရသေလာက္ ယူခ်င္ၾကတာေပါ႔ဗ်ာ၊ ဘယ္အေလ်ာ့ခံခ်င္ပါ႔မလဲ”

“အဲဒီလို ဝိ္တ္ေလွွ်ာ့မွာစိုးလို႔ ဖုတ္ပူမီးတိုက္ ပြဲ႐ံုလာခ်ေတာ့ ထပ္ထားမယ္ဆို အရည္အေသြးက က်သြားနိုင္တယ္ဗ်ာ့။ အေရာင္ေဖ်ာ့လာမယ္၊ မိုးမိေရစိုလာမယ္ဆို ပိုဆိုးတာေပါ့၊  အေရာင္ပ်က္႐ံုတင္မဟုတ္ဘူး၊  တစ္ေစ့နဲ႔တေစ့ ကပ္ၿပီး အခဲေလးေတြ ျဖစ္သြားႏိုင္တယ္ဗ်ာ့၊ ဒါေၾကာင့္ အထပ္မခံဘူးလို႔ေျဟတာ”

“ထပ္ထားလို႔  အေရာင္ပ်က္သြားမယ္၊ ခဲသြားမယ္၊ ေထြးသြားမယ္ဆို အဝယ္ဘက္က ျငင္းမယ္ဗ်ာ”

“ဟုတ္တာေပါ့”

ေစ်းေျမာက္လာမယ္ဆိုတာ အကဲဖမ္းလို႔ရတယ္ ကိုခ်မ္းသာရဲ႕၊ ဒါေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ္လည္း ထိန္းမထားရဲဘူးဗ်ာ၊ ေရာက္လႊတ္ပဲ”

“အင္း… ပဲတီစိမ္းရဲ႕သေဘာက အခတ္သားပါလား”

“ဒီလိုေတာ့ရိွတယ္ ကိုခ်မ္းသာရဲ႕၊ ဝယ္၊ ေျခာက္ေနေအာင္လွန္း၊ အေစ့ကို သြားနဲ႔ကိုက္ၾကည့္လို႔ “ဂၽြတ္” ခနဲေနၿပီဆိုေတာ့မွ အိတ္ထဲထည့္ ထပ္ထားလိုက္ရင္ေတာ့ စိတ္ခ်ရမယ္ဗ်ာ့၊ မပ်က္ႏိုင္ေတာ့ဘူး”

“အဲဒီလို “ရွယ္” ျပန္ကိုင္လိုက္မယ္ဆို ဝိတ္ကေလ်ာ့သြားမွာေပါ့” 

“ဟာ… ေသခ်ာတာေပါ့ကိုခ်မ္းသာရယ္”

“ေစ်းက်သြားရင္ ပိုဆိုးမယ္ေနာ္”

“အမယ္ေလး ကိုခ်မ္းသာ၊ ဝိတ္ကေလ်ာ့၊ ေစ်းကက်ဆိုရင္ေတာ့ အၿမီးႏုတ္ ေခါင္းႏုတ္န႔ဲ  ဘာက်န္ေတာ့မလဲဗ်ာ၊  ပဲတီစိမ္းရဲ႕သေဘာက  ငါးရဥ့္ဖမ္းဆုပ္ရသလိုပဲဗ်ာ့၊ အကိုင္ရခတ္တယ္၊  အဲဒါပဲ  ကိုခ်မ္းသာ ၊ အက်ိဳးအေၾကာင္း အဆိုးအေကာင္းကို ေျဟျပလိုက္ၿပီ၊ ေလွာင္ဖို႔မေလွာင္ဖို႔ကေတာ့  ခင္ဗ်ား သေဘာေပါ့ဗ်ာ၊ ေလွာင္မယ္ဆို အိတ္ ၁၀၀ လား၊ အိတ္ ၂၀၀ လား၊ အခုကၽြန္ေတာ္ သိမ္းခိုင္းလိုက္မယ္”

“ဟာ… ဟာ… ေနပါဦးပြဲစားရဲ႕၊ အိမ္ျပန္မိန္းမန႔ဲ တိုင္ပင္ပါရေစဦးဗ်ာ”

“အဲ… အဲဒါေကာင္းတယ္”

                                    ေမာင္ခ်မ္းသာ

No comments:

Post a Comment